Hoe lang gaat verf mee en kan je oude verf nog gebruiken?

Als je met oude verf schildert, is het belangrijk om te weten hoe lang deze meegaat en of deze nog gebruikt kan worden. Wanneer verf langdurig aan de lucht wordt blootgesteld, verandert de chemische samenstelling.

Hoe lang gaat verf mee en kan je oude verf nog gebruiken?

Als je met oude verf schildert, is het belangrijk om te weten hoe lang deze meegaat en of deze nog gebruikt kan worden. Wanneer verf langdurig aan de lucht wordt blootgesteld, verandert de chemische samenstelling. Daarom is het belangrijk om te controleren of de verf nog in orde is voordat je het blikje openmaakt en de inhoud roert. Latexverf op waterbasis kan jaren meegaan, maar oliebasis gaat meestal langer mee.

Er is geen vaste regel voor hoe lang verf echt meegaat, maar er zijn een paar aanwijzingen die je kunnen helpen om te bepalen of het tijd is om de verf weg te gooien. Als je een half blikje verf wilt bewaren om bij te werken of te veel hebt besteld en een paar liter onaangeroerde liters over hebt, bewaar deze dan binnenshuis, uit de buurt van extreme temperaturen en zonlicht. Hoewel je moet proberen te voorkomen dat je gemengde verf bevriest, kun je bevroren verf met succes ontdooid en gebruiken als deze niet klonterig is en geen vieze geur vertoont. Het is altijd een goed idee om wat overgebleven verf te bewaren, of het nu gaat om retouchering of om een klein verfproject.

Bij het beoordelen van de levensduur van verf is de bewaarconditie de belangrijkste factor die de houdbaarheid van maanden tot jaren kan veranderen. Maar als de overgebleven verf al een tijdje geleden is gekocht, vraag je je misschien af hoe lang verf meegaat en of je deze nog kunt gebruiken.

Leave Reply

All fileds with * are required